Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Sicko by Michael Moore


O Michael Moore ένας από τους γνωστότε-
ρους πολέμιους της κυβέρ- νησης Bush και των κακώς κειμένων της Αμερικής "κάνει μια θλιβερή ακτινογραφία" του αμερικανικού συστήματος υγείας. Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο αλλά γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο συνδυαζόμενο και με τις επικείμενες εκλογές για το χρίσμα του δημοκρατικού υποψηφίου προέδρου.

Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, στο Λευκό Οίκο ζούσε μια γοητευτική, δραστήρια και μάλλον φιλόδοξη κυρία που τέθηκε από το σύζυγό της υπεύθυνη για ένα πρόγραμμα που θα παρείχε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες. Ωστόσο, η ιδέα αυτή όπως είχε συμβεί και σε χρόνους παλιότερους στην χώρα των δημοκρατικών ευαισθησιών ακούστηκε κάπως αμαρτωλή, κομμουνιστική όπως συνήθιζαν να λένε αυτήν την εμπλοκή του κράτους σε έναν χώρο που αποφέρει κέρδη(υπηρεσίες υγείας εν προκειμένω). Οι ρεπουμπλικάνοι φυσικά ηγήθηκαν αυτής της εκστρατείας και η πρώτη κυρία τελικά υπαναχώρησε κάτω από το βάρος των πιέσεων και μάλιστα ανταμείφθηκε με πακτωλό χρημάτων για την υποστήριξη της προεκλογικής της εκστρατείας.

Αυτή τη στιγμή 50.000.000 Αμερικανοί είναι ανασφάλιστοι. Κατηγορίες ασθενών με προυπάρχουσες παθήσεις όπως διαβητικοί, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς απορρίπτονται από τους HMO(health maintenance organisms) ως μέλη λόγω του αναμενόμενου υψηλού κόστους για την ασφαλιστική. Επιπλεόν, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη άτομα τα οποία είχαν συγκεκριμένο σύμπτωμα στο παρελθόν διαπιστωμένο να μην καλύπτονται μελλοντικά από πάθηση που εμφανίζει αυτό το συγκεκριμένο σύμπτωμα: αν σε ανασφάλιστο έχει διαπιστωθεί αναιμία, αυτός ασφαλιστεί και έπειτα αποδειχθεί ότι η αναιμία ήταν αποτέλεσμα καρκίνου, η ασφαλιστική νόμιμα αρνείται να αποζημιώσει τον ασφαλισμένο!!! Σε περίπτωση ασθένειας και δη σοβαρής κάθε ασφαλιστική έχει ομάδες έτοιμες να βρουν ψεγάδια στα συμβόλαια και στις προτεινόμενες θεραπείες ώστε να απεμπλακούν ή να αρνηθούν να καλύψουν τα έξοδα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ανθρωποφάγες τάσεις του αμερικανικού συστήματος υγείας...

Αυτολογοκρίνομαι για να μην το χαλάσω εντελώς σε όσους θελήσουν να δουν την ταινία.

1 σχόλιο:

Φαίδρα Φις είπε...

συγκλονιστικά στοιχεία,έχω ανατριχιάσει.Την ταινία θα την έβλεπα ούτως ή άλλως.Πολύ καλή δουλειά.
αν θες,πέρασε και μια βόλτα από το άλλο μου blog,τη thalassa.

γεια