Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Περσέπολις


Η ταινία αφορά Marjane 'Marji' Statrapi η οποία ζει με τα παιδικά της μάτια τα γεγονότα στο Ιράν ξεκινώντας από την δεκαετία του 70. Καθώς μεγαλώνει και υιοθετεί δυτικές νοοτροπίες και κουλτούρα, "εξεγείρεται" κατά του καθεστώτος. Έτσι, οι γονείς τη στέλνουν στην Ευρώπη, όπου έρχεται αντιμέτωπη με έναν κόσμο, όπου και πάλι δεν ταιριάζει και η ιστορία της συνεχίζεται...μέχρι που βρίσκει τον πραγματικό της εαυτό.

Η ταινία έχει εξαιρετικό χιούμορ και σίγουρα θα λατρέψετε τη γιαγιά της Marji("Ο πρώτος γάμος είναι πρακτική για τον επόμενο"). Κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών.Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

Σχόλιο της Marji για τους αναρχικούς φίλους της στο σχολείο στη Βιέννη:"... είναι βέβαια λίγο διαφορετικοί από τους δικούς μας (στο Ιράν).Αυτοί απλά συζητούν τρώγοντας λουκάνικα και πίνοντας μπίρες γύρω από τη φωτιά"

9 σχόλια:

Sissi Soko είπε...

Δεν πηγαίνω πολύ σε κινηματογράφο, αλλά μου αρέσει να μαθαίνω τα νέα του, μήπως κάτι πράγματι πολύ καλό να με συκώσει και να πάω!

Adrian Leverkühn είπε...

φοβαμαι δυσκολο τωρα να τη βρεις σε κινηματογράφο,αν σε ενδιαφερει μπορω να σου πω τι μπορεις να κανεις μεσω internet...cine a la carte

Unknown είπε...

Να σου πω ρε ψηλε..
ακουγα ακουγα εκθειαστικα σχολια απο τους παντες (ισως να φταει κ αυτο βεβαια) αλλα δεν ειδα και κατι το φοβερο η ξεχωριστο εγω.. εκτος απο το σκιτσο .. να σου πω δλδ βαρεθηκα με τις συνεχεις αλλα προβλεψιμες ανατροπες στη ζωη της ωσπου σε καποια στιγμη φοβηθηκα οτι δε θα τελειωνε ποτε...

A Girl Called Clementine είπε...

εμένα πάλι με άρεσε το κόμικ
και το περιεχόμενο της ταινίας μάρεσε και οκ συμφωνώ πως περνάει κάποια μνματα αλλά αυτό που με χάλασε όσο και αν δεν ήθελαν να το δείξουν είναι όλο το εξεθγενισμένο στυλ.... ε δεν είναι και ακριβώς έτσι... όλο αυτό το γαλλικό.. χμ καλά θα μου πεις τι ήθελες να μιλάνε για να σαρέσει τεσπα περίργος άνθρωπος ήμανε που ήμανε γέρασα κιόλα και αποτελωθηκα

Adrian Leverkühn είπε...

παντως είχα για το Ιράν την εικόνα μιας χώρας θρησκόληπτης και σχεδόν τριτοκοσμικής ενώ το περιβάλλον της marji ήταν στον αντίποδα, δυτικό και ισως πιο προοδευτικό και απο το αντιστοιχο που επικρατουσε στην ελλαδα εκείνη την περιοδο.

A Girl Called Clementine είπε...

πάρε διάβασε το χιόνι του Ορχάν Παμούκ.

όπως στο Ιράν έτσι και στις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες εδώ και πολλά πολλά χρόνια υπάρχει ένας "πολεμος" ανάμεσα σε θρησκευτικό και κοσμικό κράτος όπως θα γνωρίζεις.

το βλέπουμε και με την τουρκία αυτό τον καιρό και με το θέμα με τη μαντίλα που συνεχίζεται κ εκεί...

Φαίδρα Φις είπε...

γεια,εγώ μπήκα εδώ για όσα ευφάνταστα γράφεις στο προφίλ σου και για κάτι κοινό μας:τον ESCHER.

καλό βράδυ...

Adrian Leverkühn είπε...

@ Clementine
όλες οι βιβλιοπροτάσεις ευπρόσδεκτες!

@Φαίδρα φις

σε ευχαριστώ αν και συμπεραίνω ότι σε απογοήτευσα ως περιεχόμενο:-)θα βελτιωθώ όμως, σκεφτόμουν να γράψω κατι για τον Escher τον οποίο παραδόξως ανακάλυψα μέσα απο βιβλια φυσικής

Roadartist είπε...

Πρέπει να την δώ!!
Λάθος που το έχω αμελήσει.. Να σαι καλά που μου το θύμησες..