Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Τούρκοι vs Κούρδων ή Περί Μπέσας

Οι Κούρδοι παρείχαν τη στήριξή τους στους Αμερικάνους κατά την εισβολή τους στο Ιράκ, δίκαια ελπίζοντας και αυτοί ότι θα εξασφάλιζαν την υποστήριξη τους για να σχηματίσουν το εθνικό τους κρατος. Φυσικά, οι γείτονες μας αν και δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προοπτική αυτή - οι Κούρδοι εγείρουν απαιτήσεις και για εδάφη της Τουρκίας- εώς τώρα απλά τρώγονταν, απειλούσαν με στρατιωτική βία, έκαναν μούτρα στο θείο Σαμ, αλλά καθόντουσαν προσοχή στο αυστηρό του βλέμμα.
Όμως, κάτι άλλαξε. Περίπου 10000 τούρκοι στρατιώτες επιχειρούν στο βόρειο Ιράκ και ήδη σύμφωνα με τους Τούρκους οι νεκροί Κούρδοι "τρομοκράτες" του ΡΚΚ είναι περισσότεροι από 100. Και οι Αμερικάνοι αφενός υπερασπίζονται το δικαίωμα των Τούρκων να κάνουν το δικό τους πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αφετέρου φοβούνται κλιμάκωση.

Επιμύθιο: Η Αμερική όπως η αλλοτινή πόλη-κράτος τύραννος Αθήνα, όπως όλα τα ισχυρά κράτη τιμά τα συμφέροντά της και όχι τις συμμαχίες της. Μήπως είναι πιο αποτελεσματικό διπλωματικά να μην είμαστε το καλό παιδί; Ας το δοκιμάσουμε έτσι, για αλλαγή...

1 σχόλιο:

Sissi Soko είπε...

Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου! Ανταποδείδω.